Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk

De nieuwe Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn beiden van mening dat een stabiele euro in het voordeel is van alle Europeanen - ook van niet-leden. Ze werden het echter niet eens over de mate van regulatie die de financiële markt aankan.

Cameron bezocht Angela Merkel een dag nadat hij in Parijs gesprekken had gevoerd met de Franse president Nicolas Sarkozy. Zowel Cameron als Merkel noemden de gesprekken vriendschappelijk en onderstreepte het belang van samenwerking in de strijd tegen de Europese economische crisis. Cameron liet echter geen twijfel bestaan dat zijn regering heel andere denkbeelden heeft dan Merkel. Haar regering ziet graag toenemende regulatie op de financiële markt.

"Het lijkt mij dat de oorzaak van veel van onze problemen in de Europese economieën terug te voeren is op overmatige schulden, overmatige tekorten, op financiële systemen die niet gewerkt hebben en op banksystemen die onze economieën hebben beschadigd", zei Cameron.

Cameron benadrukte dat Groot-Brittannië een EU-verdrag om de eurozone te redden niet zal steunen. "Er is geen enkele reden om met een verdrag in te stemmen dat de macht van Westminster naar Brussel verplaatst", zo zei hij.

Volgens Merkel is een verdrag slechts een van de mogelijkheden. "Er zijn ideeën uit Duitsland waarin verdragen een rol spelen, maar we zeggen er duidelijk bij dat we nog maar net zijn begonnen met dit werk", aldus de bondskanselier.

Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk
Cameron en Merkel: sterke euro noodzakelijk (Foto: Novum)