Rutte: ik ben kandidaat-premier

VVD-leider Mark Rutte wordt premier als zijn partij bij de verkiezingen op 9 juni de grootste wordt. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1.

"Ik ben kandidaat-premier", zei Rutte op de vraag wie er minister-president zal worden als de VVD de grootste wordt, hij of eurocommissaris Neelie Kroes.

De afgelopen tijd wordt in politiek Den Haag gespeculeerd over een mogelijk premierschap van Kroes, mocht de VVD de grootste worden. Kroes zelf heeft die mogelijkheid tot nu toe niet uitgesloten.

Tijdens het debat viel Rutte PvdA-leider Job Cohen aan omdat die een slechte burgemeester van Amsterdam zou zijn geweest. Zo zou hij niet hebben ingegrepen toen bewoners van de Diamantbuurt door Marokkanen werden weggepest.

Cohen zei dat hij juist heel veel heeft gedaan voor een veiliger Amsterdam. "Ik heb ervoor gezorgd dat er straatcoaches zijn gekomen, dat de drugsoverlast is afgenomen, en dat heel veel overlast veroorzakende jongeren nu naar school gaan, aan het werk zijn of in de gevangenis zitten."

Rutte: ik ben kandidaat-premier
Rutte: ik ben kandidaat-premier (Foto: Novum)