Zuid-Korea wil 'geen fouten' in reactie

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft vrijdag gezegd dat zijn land uiterst omzichtig moet zijn in zijn reactie op het torpederen van het marineschip Cheonan door Noord-Korea. Hij sprak van een 'militaire provocatie' en zei dat in de reactie daarop 'geen enkele fout' gemaakt mag worden. Noord-Korea ontkent voor het zinken van de Cheonan verantwoordelijk te zijn en waarschuwde vrijdag opnieuw dat de spanningen kunnen leiden tot een oorlog.

Het zinken van de Cheonan op 26 maart kostte aan 46 opvarenden het leven. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die vrijdag aan een rondreis door Azië begon, noemde het bewijs dat het schip door een Noord-Koreaanse torpedo is gekelderd 'overweldigend'. Zij zei dat er niet kan worden gedaan alsof er niets aan de hand is en dat er een internationale reactie moet komen. Zij wilde niet vooruitlopen op mogelijke acties, maar noemde het belangrijk dat Noord-Korea ervan wordt doordrongen 'dat provocerende acties consequenties hebben'.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie heeft de wapenstilstandscommissie van de Verenigde Naties gevraagd een onderzoek in te stellen, naast het onderzoek dat Zuid-Korea door buitenlandse onderzoekers heeft laten doen. Noord-Korea heeft gevraagd eigen onderzoekers te mogen sturen, maar de Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Tae-young noemde het verzoek 'irrationeel en onbegrijpelijk'.

Clinton zei dat de VS met Zuid-Korea, Japan en China beraadslagen over een reactie. Japan, Zuid-Korea en de VS hebben Noord-Korea scherp veroordeeld, maar China houdt zich tot nog toe op de vlakte. De regering in Beijing deed donderdag een beroep op alle partijen om de kalmte te bewaren en zelfbeheersing te betrachten.