Thaise premier doet handreiking aan roodhemden

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft vrijdag de anti-regeringsdemonstranten beloofd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar 'alle gebeurtenissen' rondom het protest van de roodhemden. Bovendien riep hij op tot verzoening om de grote politieke verdeeldheid in het land op te lossen.

"Medeburgers, we leven allemaal in hetzelfde huis. Nu is ons huis beschadigd. We moeten elkaar helpen", zei Abhisit in een emotionele toespraak op de nationale televisie. "We kunnen natuurlijk de beschadigde infrastructuur en gebouwen herstellen, maar het belangrijkste is dat de emotionele wonden helen en de eenheid binnen het Thaise volk wordt hersteld."

De premier erkende dat er nog 'grote uitdagingen' zijn bij het oplossen van de verdeeldheid. Hij zei echter dat er eenheid kan worden bereikt door zijn verzoeningsplan, dat hij eerder aankondigde. "Dat plan is gebaseerd op het principe van deelname, democratie en rechtvaardigheid", zei hij. Het bestaat uit hervormingen van de economie en de media en heeft als doel de sociale en economische verschillen binnen de Thaise samenleving te verkleinen.

Abhisit zei echter niets over nieuwe verkiezingen, een belangrijke eis van de roodhemden. Eerder vrijdag zei de Thaise minister van financiën, Korn Chatikavanij, dat het aanbod van de regering voor verkiezingen op 14 november in de ijskast is gezet, totdat de onrust is geluwd en veiligheidssituatie in het land is verbeterd. "We moeten ervoor zorgen dat de emoties in die mate zijn afgekoeld dat kandidaten van alle partijen zich veilig genoeg voelen om overal in het land campagne te voeren. Eerlijk gezegd, voelen we ons daarvoor vandaag niet veilig genoeg."

In zijn toespraak zei Abhisit tevens dat de orde in Bangkok is hersteld. Woensdag werden de kampementen van de roodhemden in de hoofdstad Bangkok door het Thaise leger ontruimd. Hierbij kwamen in totaal veertig mensen om het leven. In de week voor de ontruiming verloren ook al 39 personen het leven. Na de ontruiming van de kampementen werd op grote schaal brand gesticht. Onder andere het beursgebouw, een bioscoop en het grootste winkelcentrum van Azië werden in brand gestoken.