Williams pleit voor bandentest

Het Formule 1-team van Williams pleit voor een speciale bandentest na afloop van het reguliere seizoen. Het Britse team denkt dat de test nodig is om de karakteristieken van de banden voor volgend jaar beter te begrijpen.

Bridgestone verlaat de sport na dit jaar en de teams moeten nog beslissen welke leverancier het Japanse merk op gaat volgen. Momenteel zijn Pirelli en Michelin de grootste kanshebbers, maar een definitieve keuze is nog niet gemaakt. De teams hoopten dit in Spanje al te doen, maar ook in Monaco kwamen ze er niet uit. Nu willen ze bij de volgende race in Turkije de beslissing nemen.

Teambaas Sam Michael weet dat zelfs met genoeg beschikbare data het voor de renstallen niet makkelijk zal zijn om het volledige gedrag van de banden te begrijpen. "We moeten nu doorgaan met het ontwerp van de bolide, waarbij we er vanuit gaan dat de banden lijken op die we nu hebben, omdat we simpelweg geen andere data hebben."

"We hebben nog geen bandenleverancier uitgekozen en zelfs als je de data hebt dan is het nog lastig om het verschil tussen Bridgestone en de nieuwe partij vast te stellen totdat je met de auto op de baan hebt gereden. Hopelijk zullen we een of andere test krijgen. Het meest ideale zou zijn om na een of twee Grands Prix, misschien de maandag na Monza en Abu Dhabi en daar twee sessies van elk een uur rijden met een paar setjes nieuwe banden, mochten die snel geproduceerd kunnen worden."

Een test in Abu Dhabi lijkt al in de maak te zijn. Zo wil het circuit voor jonge rijders de mogelijkheid bieden om een F1-bolide te ervaren. Een dergelijke test is binnen de huidige regelgevingen wel toegestaan.