WK-voorbereiding Ivoorkust verloopt moeizaam

De start van de voorbereidingen op het WK voetbal zijn voor Ivoorkust alles behalve goed verlopen. Bondscoach Sven-Göran Eriksson heeft tot 1 juni om zijn definitieve selectie vast te stellen.

Eriksson nam in maart de taken van de ontslagen Vahid Halilhodzic over en had tijdens de eerste training in het Zwitserse Montreux slechts dertien spelers tot zijn beschikking. Het gezelschap bestond louter uit keepers en verdedigers. "We hebben een beetje kunnen trainen op de defensie", aldus de nuchtere Zweed.

"Het is geen ideale situatie", vervolgt Eriksson zijn verhaal. "Ik heb deze week dertien man en we gaan kijken hoe die functioneren. Ik zie de andere zeventien spelers maandag. Ik heb nog nooit met ze gewerkt. We moeten daarom snel op én buiten het veld zijn."

Toch hebben de korte voorbereidingen op het mondiale voetbaltoernooi ook zijn voordelen. Eriksson: "Misschien was het beter om een tijdje in Ivoorkust te wonen om de mentaliteit te leren kennen, maar niemand kan mij beschuldigen van vriendjespolitiek. Ik ben een complete outsider."

Ivoorkust moet het in de groepsfase opnemen tegen Brazilië, Portugal en Noord-Korea. "De pers en de mensen in Ivoorkust verwachtten in het verleden meer dan was de ploeg bereikte. De druk ligt daarom op het team en daar moeten we mee omgaan."