Twaalf jaar cel en tbs voor wurgen 8-jarige

De 49-jarige Geert B. is donderdag tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het doden van een 8-jarig meisje in 1991. Ook werd hij door de rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeeld voor verkrachting en ontucht met jonge meisjes en het op grote schaal in bezit hebben van kinderporno.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar en tbs geëist. De rechtbank legde een lagere straf op omdat de dwangverpleging impliceert dat er 'enig perspectief' geboden moet worden voor terugkeer in de maatschappij. De pedofiel is verminderd toerekeningsvatbaar, doordat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. De kans op herhaling acht de rechter zeer groot.

Het slachtoffer werd op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en vervolgens gewurgd met een nachthemd. Semiha Metin was alleen thuis in haar ouderlijk huis in Deventer. B. werd in juni vorig jaar aangehouden omdat hij verdacht werd van misbruik van een 3-jarig meisje. Het DNA van de man bleek overeen te komen met de moordzaak uit 1991.

De man ontkende de doodslag op het meisje. Het misbruik zou volgens de huidige wetgeving worden aangemerkt als verkrachting, maar destijds was er wettelijk gesproken sprake van ontucht. Deze handelingen zijn inmiddels verjaard en zijn B. niet ten laste gelegd. Moord kon niet worden bewezen.