Zorgkosten opnieuw sterk gestegen

De uitgaven aan de zorg zijn vorig jaar opnieuw sterk gestegen. De gezondheids- en welzijnszorg kostten vorig jaar samen 83,8 miljard euro. Dat is 5,8 procent meer dan in 2008, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Per inwoner kostte de zorg vorig jaar 5069 euro, in 2008 was dat nog 4818 euro. De stijging is minder sterk dan in 2008, maar in dat jaar was de stijging eenmalig erg hoog doordat toen toevallig veel werd uitgegeven aan brillen.

Een kwart van de kosten in de zorg wordt gemaakt in de ziekenhuiszorg en bij specialistenpraktijken. In 2008 stegen de uitgaven daar met bijna negen procent. Vorig jaar was de stijging 7,3 procent.

De uitgaven aan geneesmiddelen stegen met 1,7 procent minder sterk. De geringe stijging komt door het preferentiebeleid, wat inhoudt dat zorgverzekeraars binnen een groep vergelijkbare geneesmiddelen een voorkeur aanwijst. De verzekeraar hoeft dan alleen dat middel te vergoeden. Meestal wordt voor de goedkoopste gekozen.

De stijging van de uitgaven aan gehandicaptenzorg en ouderenzorg is ook ingedamd. In 2008 was de stijging nog negen procent, vorig jaar 4,7 procent. De beperkte groei bij de ouderenzorg komt door bezuinigingen op de begeleiding.

De totale kosten zijn ook gestegen doordat meer mensen in dienst zijn genomen en doordat de lonen zijn gestegen. Daardoor namen de loonkosten voor zorginstellingen vorig jaar toe met 5,5 procent.