VS en Cuba praten over dreiging olie

Amerikaanse en Cubaanse diplomaten overleggen over de meest adequate reactie op het enorme olielek in de Golf van Mexico. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De gesprekken lijken de angst te bevestigen dat een sterke stroming de olie ver van de plek van het lek kan voeren. Wetenschappers zeggen dat een klein deel van de olie al in zo'n sterke stroming terecht is gekomen. Dat zou betekenen dat de olie meegenomen kan worden tot aan de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Ook de noordkust van Cuba zou door de stroming in gevaar zijn. Het gezonken boorplatform Deepwater Horizon lag zo'n 775 kilometer ten noordwesten van Cuba.

De gesprekken tussen de VS en Cuba zijn een zeldzaam moment van samenwerking tussen twee landen die al meer dan een halve eeuw met elkaar in conflict zijn. "Het is onze plicht om al onze buren te informeren, niet alleen de eilanden, maar alle landen die getroffen kunnen worden door rampen die in onze territoriale wateren plaatsvinden", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Het is niet duidelijk of Washington hulp heeft aangeboden in het geval de olie de Cubaanse kust bereikt en of de Cubaanse regering die hulp zou accepteren. In 2005 bood de toenmalige Cubaanse leider Fidel Castro medische hulp aan voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. De Verenigde Staten sloeg het aanbod toen af. De Cubaanse regering heeft niet gereageerd op de gesprekken over de olielek.

Oliebedrijf BP probeert al weken tevergeefs het lek te dichten. Volgens het bedrijf stroomt dagelijks nog achthonderdduizend liter olie uit het lek, of vijfduizend vaten. Wetenschappers die beelden van het lek hebben bestudeerd schatten dat er veel meer olie weglekt.