[Giro] Porte: "Kan het nog niet geloven"

Richie Porte is de verrassende nieuwe leider in de Giro d'Italia. Na een monsterontsnapping met 56 man, die bijna 13 minuten pakte op de leiders in het klassement, mocht de Australiër van Saxobank de leiderstrui aantrekken. Hij heeft op dit moment een voorsprong van 1:42 op de nummer twee, de Spanjaard David Arroyo.

"Ik kan het nog steeds niet geloven," zei Porte, tot vandaag al leider in het jongerenklassement, tegen Cyclingnews. "Het is geweldig. De favorieten gaven zoveel tijd prijs. We hadden grote namen als Carlos Sastre in de groep en ook veel kracht met de renners van mijn eigen team, Sky en Caisse d'Epargne die geweldig gewerkt hebben."

"Toen we meer dan zes minuten kregen bleef het altijd in mijn achterhoofd hangen dat ik vandaag wel eens het roze kon pakken. Het voelt groots om de leider te worden in de ronde van het land waar ik als amateur rondreed."

Porte weet nog niet of hij het roze tot in Verona kan houden, maar hij sluit het in ieder geval niet uit. "Iedereen was verrast toen ik in Romandië de tijdrit won. Ik hoop dat ik de trui kan behouden. Ik ga het in ieder geval proberen. Momenteel heb ik een goede positie en een goed team achter me. Ik zal het dag per dag bekijken."