Ruim helft minder geslaagde skimpogingen

Het aantal geslaagde skimpogingen is de eerste drie maanden van dit jaar meer dan gehalveerd. De eerste drie maanden waren er 57 procent minder geslaagde skimpogingen dan in dezelfde periode het jaar daarvoor, meldt een woordvoerder van Currence, de merkeigenaar van PIN.

De verwachting is dat ook de totale financiële schade is gedaald. Of dat inderdaad het geval is, is nog onduidelijk, omdat die gegevens nog ontbreken.

Vorig jaar was al sprake van een lichte afname van het aantal geslaagde aanvallen. Vonden er in 2008 nog 926 plaats, vorig jaar waren dat er 917. De totale financiële schade was vorig jaar wel hoger dan het jaar ervoor. Vorig jaar kostte skimmen 36 miljoen euro, het jaar ervoor 31 miljoen euro.

De daling komt volgens de woordvoerder door een toegenomen bewustwording en technische aanpassingen. "We hebben veel samengewerkt met de politie, winkeliers, de automatenmakers en banken. Zo is er een oranje sticker die op pinapparaten in winkels kan worden geplakt. Is er iets mis met die sticker, dan is er misschien iets aan de hand met het apparaat. Op die manier kunnen ze skimmen vroeger constateren."

Currence verwacht dat het aantal geslaagde skimpogingen de komende jaren afneemt tot nul. Dat komt door de invoering van de EMV-chip, die de huidige magneetstrip moet vervangen. De invoering van deze chip begint volgende maand. Eind volgend jaar moet de chip de magneetstrip hebben vervangen. "Die chip is veilig. Tot nu toe heeft niemand hem gekraakt en met de huidige stand van de techniek blijft dat naar verwachting nog wel een tijdje het geval."