Nederlandse journalist neergeschoten in Bangkok

Een Nederlandse journalist is in zijn schouder geschoten tijdens een hardhandig optreden van het Thaise leger in Bangkok. Het gaat om Michel Maas, die ter plekke verslag deed voor Radio 1. Op de radio zei hij dat het goed met hem gaat. Voordat hij werd neergeschoten zei hij nog buiten schootsafstand te zijn.

Maas laat via twitter weten dat hij lichtgewond is. Hij zou met een motor zijn geëvacueerd. Eerder twitterde hij dat er wordt geschoten en dat de militairen tweehonderd meter van hem vandaan zijn.

Het Thaise leger is woensdagochtend in het centrum van Bangkok met gepantserde voortuigen een kamp van de roodhemden binnengestormd. De voertuigen reden door barricades van banden en bamboe heen.

De troepen nemen het gebied in dat al weken door de roodhemden wordt bezet. In het gebied waren op dat moment naar schatting drieduizend demonstranten. Zij eisen het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva, ontbinding van het parlement en verkiezingen.

Bij de actie van het leger zijn zeker twee demonstranten omgekomen. Een Italiaanse fotograaf kreeg een kogel in zijn borst en kwam vermoedelijk ook om. Naast Maas raakte een 53-jarige Amerikaanse documentairemaker gewond. Hij werd geraakt in zijn been.