Kankerpatiënten gedupeerd door isotopentekort

Bij ziekenhuizen in het hele land worden kankeronderzoeken uitgesteld door een tekort aan isotopen. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde Fred Verzijlbergen dinsdag.

Wereldwijd zijn er maar een paar kernreactoren die isotopen kunnen maken. De isotopen zijn nodig voor bestraling van kankerpatiënten. In Nederland is er één, in Petten. Die is al tijden in reparatie.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ging er eerder vanuit dat de reparatie niet tot een tekort zou leiden. Maar hij had niet voorzien dat de openstelling van een kernreactor in Canada langer op zich laat wachten. Die reactor had begin dit jaar weer in gebruik moeten worden genomen, maar is nog altijd dicht.

"Omdat een kernreactor in Polen zo was aangepast dat die ook isotopen kon leveren, konden we nog een tijd rondkomen", zegt Verzijlbergen. "Maar nu de reactor in België dicht is voor onderhoud, lukt het niet meer."

Het tekort houdt aan tot in de tweede week van juni. Daarna wordt de Belgische reactor in gebruik genomen. In de tweede helft van juli gaat weer een reactor dicht voor onderhoud, waardoor naar verwachting weer een tekort aan isotopen ontstaat.

Voorlopig proberen geneeskundigen de wachtlijsten met kunst- en vliegwerk zo kort mogelijk te houden. "Voor een klein deel kunnen we terugvallen op oude onderzoeksmethoden. Ook maken we gebruik van andere stoffen en technieken."

Vlak voor het pinksterweekeinde komt een nieuwe lading isotopen vrij. "Die gaan meteen vervallen, dus werken we met Pinksteren door om er zoveel mogelijk gebruik van te maken."

Een woordvoerder van minister Klink laat dinsdag in een reactie weten dat er wel problemen waren voorzien en dat daar ook maatregelen voor zijn getroffen. "Maar dat de openstelling van de reactor in Canada langer op zich laat wachten, was niet voorzien en dat maakt het probleem wel groter. Dat is op dit moment een gegeven."