IATA: Europa moet van VS leren over vulkanen

Europese regeringen kunnen een hoop opsteken van de Verenigde Staten waar het gaat om het voorkomen van vertragingen in het vliegverkeer door vulkanische as. Dat heeft de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA dinsdag gezegd.

De Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de luchtvaart hebben veel ervaring met de gevolgen van vulkaanuitbarstingen en verbieden alleen vluchten in die gebieden waar de concentraties vulkaanas het grootste zijn, aldus IATA-directeur Giovanni Bisignani.

De IATA vertegenwoordigt wereldwijd 230 luchtvaartmaatschappijen. De organisatie hekelt de wijze waarop Europese veiligheidsautoriteiten vorige maand met de vulkaanuitbarsting op IJsland omgingen. Maandag werden weer duizend vluchten geannuleerd door een nieuwe wolk vulkaanas.

Volgens Bisignani hebben de maatschappijen het vertrouwen verloren in het vermogen van Europese regeringen om beslissingen te nemen, omdat dezelfde informatie in verschillende landen tot verschillende conclusies leidde over het al dan niet sluiten van het luchtruim.