Damschreeuwer roept getuigen op

De advocaat van de 39-jarige man die met een lange schreeuw een paniekreactie op de Dam teweegbracht roept getuigen op zich te melden. Zij wil getuigen spreken die zelf hebben gezien dat de paniek niet door de schreeuw, maar door de andere omstandigheden ontstond.

De rechtbank in Amsterdam heeft het voorarrest dinsdag met negentig dagen verlengd. Volgens de rechter is de kans aanwezig dat de man opnieuw een misdrijf pleegt waardoor de veiligheid in gevaar komt.

Dat de man vaker is veroordeeld, heeft ook invloed gehad op het besluit van de rechtbank. Advocaat Marielle van Essen laat weten in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Al snel na het incident tijdens de dodenherdenking waren getuigen te horen die verklaarden dat in de directe omgeving van de man geen paniek ontstond. De commotie zou juist zijn ontstaan bij mensen die niet wisten wat er gebeurde. Toen iemand riep dat het om een bom ging, duikelden mensen over elkaar heen om weg te komen.

Om de man langer vast te kunnen houden, stelt justitie dat de man een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook wordt hij verdacht van verstoring van de openbare orde en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De man begon op 4 mei tijdens de dodenherdenking op de Dam te schreeuwen, waarop hij door de politie werd aangehouden. Het publiek raakte in paniek door het gebeuren en veel mensen sloegen op de vlucht. Tientallen mensen raakten vervolgens in de chaos in de verdrukking en liepen botbreuken op.