Foetus angstige moeder groeit slechter

Als moeders tijdens de zwangerschap angstig zijn, leidt dit tot een vertraging in de groei van het hoofd, de buik en het gewicht van de foetus. Kinderen van zes maanden van chronisch angstige moeders hebben daarnaast een lastiger temperament. Zo zijn deze kinderen meer bedroefd, overgevoeliger en vaker overactief.

Dat concludeert wetenschapper Jens Henrichs op basis van een grootschalig bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC. Henrichs promoveert woensdag op zijn onderzoek, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van tienduizend Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid is gevolgd.

Een verminderde groei en een te laag geboortegewicht hebben volgens Henrichs gevolgen voor de gezondheid in het latere leven. Hij beveelt daarom aan de zorg rondom de zwangerschap ook te richten op eventuele psychische problemen van aanstaande moeders.

Zo zouden zwangere vrouwen een vragenlijst kunnen invullen, waardoor angsten en depressieve stemmingen in een vroeg stadium kunnen worden vastgesteld. "Moeders met psychische problemen zou men op die manier tijdig door kunnen verwijzen naar professionele hulp in de gezondheidszorg."