Zorgverleners: minder tijd voor zorg

Bijna twee derde van het zorgpersoneel verwacht dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Dat komt volgens hen doordat er te weinig geld aan zorg wordt besteed, door een te hoge werkdruk en door te veel administratie, concludeert zorgverzekeraar Menzis uit een enquête.

Van de 4144 ondervraagde zorgverleners zegt 53 procent dat er te weinig tijd is om het werk goed te doen. Van de beschikbare tijd wordt gemiddeld veertig procent aan administratief werk besteed, waardoor zestig procent overblijft voor de zorg zelf.

De politiek krijgt gemiddeld een 4,1 als rapportcijfer. De ondervraagden vinden dat meer geld voor de zorg beschikbaar moet worden gemaakt. Ook zijn ze volgens Menzis niet tevreden met de marktwerking. Die zou de zorg ten koste van de patiënt duurder maken.

Zorgverzekeraars scoren met een 4,7 niet veel beter. Zij zouden te veel naar hun eigen belang kijken en zijn volgens het personeel vooral uit op winst. De helft van het ondervraagde zorgpersoneel denkt na over een baan buiten de zorg.