Engeland versoepelt regels om door as te vliegen

De luchtvaartautoriteiten in Engeland hebben de veiligheidseisen voor het vliegen door aswolken versoepeld. Ze willen zo de chaos door de aswolken uit een IJslandse vulkaan minimaliseren. Door de nieuwe regels kan het Britse luchtruim voorlopig open blijven.

De drie drukste luchthavens van Europa, waaronder Schiphol en Heathrow in Londen, waren maandagochtend opnieuw dicht vanwege een aswolk. KLM-topman Peter Hartman stelde dat het sluiten van het luchtruim eigenlijk niet nodig was. Volgens hem is dat besluit veel te snel genomen. In Nederland is het echter nog niet tot soepelere regels gekomen.

De Britse luchtvaartautoriteit heeft met luchtvaartmaatschappijen, toezichthouders en straalmotorfabrikanten overeenstemming bereikt over nieuwe regels. Daardoor mogen vliegtuigen tijdelijk door hogere concentraties as vliegen dan tot nu toe is toegestaan. Voorwaarde is dat de fabrikant van de straalmotors van het betreffende vliegtuig garandeert dat de motors de asconcentratie aankunnen.

De nieuwe regels gelden vanaf dinsdagmiddag. De enige die aan de eisen voldoet is de Britse low budget maatschappij Flybe. De verwachting is dat binnenkort meer luchtvaartmaatschappijen aan de eisen voldoen.