Onderwijsbond boos over peiling staatssecretaris

Onderwijsbond AOb is boos op staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. De CDA-bewindsvrouw probeert het debat over de duur van een schooljaar met een eigen peiling op de valreep naar haar hand te zetten, laat AOb-voorzitter Walter Dresscher weten.

Uit de peiling onder ouders zou blijken dat er steun is voor inkorting van de zomervakantie, maar volgens de bond is dat een zaak voor de scholen zelf. Ook de Tweede Kamer zou vinden dat de sector daar zelf over gaat. Volgens de bond praat de staatssecretaris dan ook voor haar beurt, zeker gezien het kabinet demissionair is.

Ouders vinden volgens de peiling dat de zomervakantie in het voortgezet onderwijs van zeven naar zes weken verkort zou kunnen worden. Die zou dan tegelijk met de eveneens zes weken durende zomervakantie van de basisscholen kunnen plaatsvinden. De extra week op school zou moeten zorgen voor een lagere werkdruk voor leraren en leerlingen.

Volgens de AOb is het een beter idee om lessen meer te spreiden over het schooljaar. Nu vallen vooral aan het begin en aan het einde van het jaar veel lessen uit door onder meer roosterproblemen en studiedagen van docenten. De AOb denkt door het jaar beter in te delen de vakantie ongemoeid te kunnen laten.