Overheid hamert op veilig internetten

Het rijk is een nieuwe campagne voor veilig internetten gestart. Via spotjes op radio en tv en banners op websites krijgen Nederlanders concrete tips hoe zij hun identiteit op het internet kunnen afschermen.

Dan gaat het om het aanzetten van een firewall, het regelmatig updaten van software, het installeren van een virusscanner en het regelmatig veranderen van wachtwoorden.

De campagne werd maandag afgetrapt door demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij lanceerde vorig jaar ook al een campagne voor veilig internet. Cybercriminelen zitten echter niet stil, daarom worden ook dit jaar Nederlanders gewezen op het belang van het beschermen van hun identiteit op internet.

Naarmate mensen internet vaker zakelijk en sociaal gebruiken, neemt ook het belang van een goede beveiliging toe. "Weet aan wie je wat over jezelf vertelt, ook op internet", luidt de persverklaring. "Internetcriminelen zoeken immers stelselmatig naar identiteitsgegevens."

Op de website van de campagne kunnen bezoekers zich ook laten testen om na te gaan welk 'digitype' zij zijn: de wizard, de webwijsneus, de digidummy of de online kamikazepiloot.