Explosie in Turkse kolenmijn

Door een explosie in een kolenmijn in Zonguldak in het noorden van Turkije zijn 32 mijnwerkers ondergronds vast komen te zitten. Dat heeft de Turkse minister voor arbeid Omer Dincer maandag gezegd.

De ontploffing vond plaats in de Karadon-mijn, vlakbij de Zwarte Zee. Volgens de gouverneur van de provincie Zonguldak zitten de kompels vast op een diepte van 540 meter en is er sinds de explosie geen contact met ze geweest. Dincer zei dat reddingswerkers pogingen doen de kompels te bereiken.

Volgens technicus Husnu Unal zijn acht mijnwerkers gered. Een aantal van hen had last van rook die ze hadden ingeademd en is naar het ziekenhuis gebracht.

Angstige familieleden van de mijnwerkers hebben zich bij de ingang van de mijn verzameld in de hoop op nieuws. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Het is het derde mijnongeluk in Turkije in zes maanden tijd. Overtredingen van de veiligheidsvoorschriften en verouderd materiaal zijn in het verleden de oorzaak geweest van ongelukken in Turkse mijnen. In 1992 kwamen bij een gasexplosie in een mijn in Zonguldak 270 mijnwerkers om het leven.