General Motors weer winstgevend

General Motors (GM) heeft in het eerste kwartaal van 2010 weer een nettowinst weten te boeken van 865 miljoen dollar. Het is de eerste kwartaalwinst van de Amerikaanse automaker sinds het tweede kwartaal van 2007.

In het eerste kwartaal van 2009 leed de Amerikaanse autofabrikant nog een nettoverlies van 6 miljard dollar. De omzet van het hergestructureerde bedrijf klom met 40 procent tot 31,5 miljard dollar, van 22,4 miljard dollar. De wereldwijde productie klom in het eerste kwartaal tot 2,1 miljoen voertuigen, van 1,3 miljoen voertuigen een jaar geleden. Het totale wereldwijde marktaandeel bleef stabiel op 11,2 procent.

Financieel bestuurder en vice-chairman Chris Liddell stelt tevreden te zijn met de prestaties in het eerste kwartaal, met name over de terugkeer naar winstgevendheid. "In Noord-Amerika voeren we de productie op om aan de sterke vraag naar onze nieuwe producten van onze vier merken te kunnen voldoen. We laten ook een stabiele groei zien in de opkomende markten, houden onze kosten onder controle, genereren een positieve kasstroom en handhaven een sterke balans", zegt Liddell.

GM ontving vorig jaar 50 miljard dollar aan leningen van de Amerikaanse overheid. De automaker heeft daarvan nu 6,7 miljard dollar terugbetaald en ligt daarmee voor op het afbetalingsschema. Het merendeel van de overheidssteun zal naar verwachting pas worden terugbetaald als GM weer een publiek bedrijf wordt en de overheid zijn meerderheidsbelang in de automaker kan beginnen te verkopen.