Interview met Sieb Dijkstra

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Vorige keer stelden we de vragen aan Erik Regtop. In het laatste interview van dit seizoen werden de vragen gesteld aan Sieb Dijkstra.

Naam: Sieb Dijkstra
Positie: Doelman
Clubs Nederland:  Roda JC, AZ Alkmaar, VV Sittard
Clubs Buitenland: KSC Hasselt (Belgie), Motherwell FC, Dundee United (Schotland), Queens Park Rangers, Bristol City, Wycombe Wanderers, Ipswich Town (Engeland) Germania Teveren (Duitsland)

1. Hoe ben je precies bij de buitenlandse clubs terecht gekomen en wat heeft je er toe bewogen om die stap te maken?

"In het seizoen 1990/91 was ik door Roda JC uitgeleend aan de Belgische 2e klasser KSK Hasselt. Tijdens dat seizoen belde makelaar Bob Maaskant mij met de vraag of ik interesse had in een stage bij het Schotse MOtherwell FC. Maaskant kende me nog uit de periode dat ik bij AZ op huurbasis keepte in het seizoen 1989/90. Bij Roda JC zat ik op een dood spoor en het leek me wel een uitdaging om in Schotland te gaan keepen. In augustus 1991 kreeg ik al na één week stage een driejarig contract aangeboden door Motherwell."

2. Wat is het grootste verschil tussen net Nederlandse en het Engelse/Schotse voetbal?

"In Schotland en Engeland ligt het tempo beduidend hoger. In Nederland wordt er technisch en tactisch beter gevoetbald. Daarentegen is het voetbal in Schotland en Engeland altijd een garantie voor spektakel. Ook de beleving van de supporters is geweldig. Ze komen met hele families naar de stadions. De sfeer is altijd super."

3. Was de aanpassing moeilijk bij de buitenlandse clubs?

"De aanpassing bij de Britse clubs ging mij heel goed af. Dit kwam denk ik ook mede door mijn stijl van keepen (ver voor de goal keepen, beheersen van het strafschopgebied bij voorzetten). Daarnaast integreer ik vrij gemakkelijk."

4. Wat zijn de leukste herinneringen tijdens je buitenlandse avonturen?

"Mijn transfer naar het roemruchte Queens Park Rangers (Engelse Premier League). Doelman van het jaar 1993/94 in de Schotse Premier League bij Motherwell en Doelman van het jaar 1996/97 bij Dundee United. Finale Schotse FA Cup met Dundee United tegen Celtic in het seizoen 1997/98, Europees voetbal met Motherwell en Dundee United, tweede plaats Motherwell in het seizoen 1993/94 en de derde plaats met Dundee United in het seizoen 1996/97."

5. Volg je de Nederlanders in de Engelse en Schotse competities?

"Ja, ik volg over het algemeen nog het voetbal in Schotland en Engeland."

6. Adviseer je jonge spelers al naar vroegtijdig naar het buitenland te verkassen?

"Het ligt aan de situatie. Als je zoals mij toendertijd op een dood spoor zat bij een club en je kreeg de kans in het buitenland, dan moet je die kans aangrijpen. Je moet dan wel sterk in je schoenen staan."

7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?

"Ik run momenteen een keeperschool in Kerkrade (Keeperschool Parkstad Limburg) die ik in april 2007 heb opgestart. Ik geef twee keer per week een keeperclinic aan regionale jeugdkeepers in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar. Daarnaast ben ik assistent/keeperstrainer bij voetbalvereniging LHC in Eygelshoven (1e klasse amateurs). Ook geef ik op verzoek keeperstrainingen bij diverse amateurclubs."