Plannen moskee bij Ground Zero wekken woede

In New York hebben plannen om op twee blokken van Ground Zero een moskee te bouwen, tot heftige protesten geleid bij familieleden van slachtoffers van 11 september. De moskee moet onderdeel worden van een gemeenschapscentrum voor moslims van dertien etages. Naast de moskee zouden er in het gebouw een zwembad, een theater en sportfaciliteiten moeten komen.

Vroeger zat er een kledingwinkel in het gebouw, maar  door de aanslagen van 11 september is die ernstig beschadigd. Twee verdiepingen werden toen doorboord door het landingsgestel van één van de twee vliegtuigen. De bouw van het moslimcentrum staat gepland voor 11 september 2011 - tien jaar na de aanslag op het World Trade Center (WTC), waar nu Ground Zero ligt.

Maar veel mensen in New York vinden de plannen, waarvan de kosten geraamd zijn op 99 miljoen dollar, ongepast. Een lid van de gemeenschapsraad, Paul Sipos, vindt dat het centrum ergens anders moet komen. "Als de Japanners een cultureel centrum tegenover Pearl Harbor zouden willen bouwen, zou dat als ongevoelig worden gezien. Ik heb niks tegen de Islam, maar waarom deze plek?"

Maar de organisatie achter de bouwplannen zegt dat ze juist deze plek hebben gekozen, om ‘een tegengesteld geluid te laten horen'. Imam Feisal Abdul Rauf, die het project leidt, zegt dat hij ‘tegen de extremisten in wil gaan'. De 61-jarige Feisal wordt daarbij gesteund door de FBI, omdat hij hen na de aanslagen heeft geholpen bij het bereiken van de moslimgemeenschap in New York.

Desondanks staat er op 6 juni een grote demonstratie gepland tegen de bouw van het centrum, dat ‘Cordoba House' moet gaan heten. De demonstratie wordt georganiseerd door de activistische groep ‘Stop Islamisation of America'. Directrice Pamela Geller is ontevreden met de plannen: "Wat kan er meer vernederend en beledigend zijn dan een monstermoskee te bouwen in de schaduw van het WTC, dat door een islamitische en jihadistische aanval is neergehaald?"

Ground Zero in New York