Bijna 23 miljoen euro voor ex-verdachten

Ex-verdachten hebben vorig jaar 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen van justitie gehad. Dat is minder dan de 23 miljoen euro die in 2007 werd uitgekeerd. Maar het is wel drie keer zo veel als twaalf jaar geleden, schrijft de Volkskrant maandag

De stijging komt doordat verdachten vaker worden vrijgesproken, stelt hoogleraar strafrecht Ybo Buruma in de krant. Waar in 2005 nog 97 procent van de verdachten werd veroordeeld, was dat vorig jaar 92 procent.

Het is gebruikelijk om verdachten van zware delicten vast te houden totdat hun zaak voor de rechter komt. Dit voorarrest wordt dan van de straf afgetrokken. Maar als blijkt dat de verdachte onschuldig is, krijgt die een schadevergoeding van 80 tot 105 euro per dag dat hij vast heeft gezeten. Als iemands reputatie is aangetast kan dat meer zijn. Ook de proceskosten worden vergoed.

Door geruchtmakende gerechtelijke dwalingen zoals de Puttense moordzaak zijn rechters volgens Buruma voorzichtiger geworden. Daardoor worden verdachten vaker vrijgesproken en kunnen ze dus een schadeclaim indienen.

Sinds 1997 is het aantal schadeclaims verdrievoudigd. Een recordaantal van 9257 ex-verdachten vroeg vorig jaar een schadevergoeding aan. Achthonderd verzoeken werden afgewezen.