Kippenbedrijf Deurne geruimd wegens vogelgriep

Op een pluimveebedrijf in Deurne is een milde vorm van vogelgriep geconstateerd. Vogels worden er nauwelijks ziek van en het virus is niet gevaarlijk voor mensen. Het Noord-Brabantse bedrijf met zo'n 28 duizend kippen wordt zondag voor de zekerheid geruimd. Dat meldt het ministerie van LNV zondag.

Het gaat om een variant van H7, en niet de voor mensen gevaarlijke H5N1 die vooral in Azië heerst. Om elk risico te vermijden worden in een gebied van ongeveer drie kilometer rond het besmette bedrijf per direct maatregelen van kracht. In deze zone liggen nog twintig pluimveebedrijven, die de komende dagen worden gescreend. Bedrijven die de afgelopen tijd contact hebben gehad met het besmette bedrijf worden onderzocht.

Pluimvee en levende vogels, eieren, gebruikt strooisel en mest mogen niet in, uit of naar dit gebied worden vervoerd. Verder moeten alle kippen binnenblijven of alleen onder een afdak naar buiten.

Ook is het vervoer van onder meer runderen, varkens, schapen, geiten en paarden naar bedrijven waar kippen worden gehouden verboden. Vervoermiddelen die geschikt zijn voor het vervoeren van kippen, kippenproducten of -mest mogen de weg niet op. Daarnaast zijn evenementen waarbij pluimvee of andere levende vogels worden bijeengebracht verboden in het betreffende gebied. Bij commerciële bedrijven wordt de zogenoemde bezoekersregeling van kracht.

Medio 2006 werd de variant H7 ook al aangetroffen, in Voorthuizen. Ook toen werd een vervoersverbod afgekondigd en het besmette bedrijf werd direct geruimd. Er waren geen verdere besmettingen.