[Giro] Sörensen wint op de Terminillo

Chris Anker Sörensen is de winnaar geworden van de achtste etappe van de Giro d'Italia. De Deen van Saxobank wist als vluchter op de flanken van de Terminillo uit de greep te blijven van de groep van favorieten en wist solo aan te komen. Alexandre Vinokourov blijft leider in het klassement.

Lang ging er een omvangrijke kopgroep aan de leiding in de koers. Zeventien renners waren vooruit gereden met daarbij Steven Kruijswijk, Addy Engels en de onvermijdelijke Thomas Voeckler. Het peloton, waar Lampre op kop reed, liet ze echter niet ver gaan. De maximum voorsprong van de groep was drie minuten.

Op weg naar de Monte Terminillo (16,1 kilometer klimmen naar de finish) ging het een beetje borrelen in de kopgroep, waardoor onder andere Voeckler weg ging springen. De pogingen hielden geen stand en de renners gingen gegroepeerd de Terminillo op. Het peloton, aangevoerd door Lampre en BMC, volgde op ruim twee minuten.

Vooraan ging Kruijswijk als eerste aan, maar hij kreeg niet veel ruime. Wel zorgde hij ervoor dat de groep voor een deel uitgedund werd, waar nog acht man over waren. In het peloton hielden de toppers zich in het begin van de klim vrij kalm, maar de groep was inmiddels wel aardig uitgedund op de in mist gehulde Terminillo.

Vooraan koos Simone Stortoni het hazenpad en kreeg Chris Anker Sörensen achter zich aan, die niet veel later aan wist te sluiten. Hun marge op het peloton was inmiddels opgelopen tot 2:11. Op zes kilometer van de streep vond Sörensen het niet meer hard genoeg gaan en besloot Strotoni achter te laten

Op vijf kilometer van het eind ging het peloton ook los. Michele Scarponi zette aan en kreeg een elitegroepje mee met daarbij alle toppers. Wel ontbraken Carlos Sastre en Bauke Mollema in deze groep. Het gat met Sörensen werd door de schermutselingen een stuk kleiner en was binnen de minuut gekomen, maar toch bleef men twijfelen in de groep, wardoor onder andere Mollema weer kon aansluiten en ook enkele keren aanviel.

Xavier Tondo was nog weggesprongen uit de groep met favorieten op weg naar Sörensen, maar hij kwam te laat. De Deen won uiteindelijk nog voor Stortoni die volgde op een halve minuut, Tondo werd derde. De groep der favorieten kwam gegroepeerd over de streep met een minuut achterstand. Daarbij zat Mollema die dertiende werd. Het roze bleef om de schouders van Alexandre Vinokourov.

Uitslag etappe 8

# Renner Ploeg Tijd
1 Chris Anker Sörensen (Den) Saxobank 4.50:48
2 Simone Stortoni (Ita) Colnago +0,30
3 Xavier Tondo (Spa) Cervélo +0.36
4 Evgeni Petrov (Rus) Katusha +0.49
5 John Gadret (Fra) AG2r +0.55
6 Damiano Cunego (Ita) Lampre +0.56
7 Stefano Garzelli Acqua E Sapone +0.56
8 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0.56
13 Bauke Mollema Rabobank +0.56

Stand

# Renner Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana 29.01;26
2 Cadel Evans (Aus) BMC +1.12
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1.33
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.51
5 Marco Pinotti (Ita) Columbia +2.17
6 Richie Porte (Aus) Saxobank +2.26
7 Vladimir Karpets Katusha +2.34
8 Stefano Garzelli Acqua E Sapone +2.47
14 Pieter Weening Rabobank +5.42
15 Bauke Mollema Rabobank +6.05