Vreemdgaan is genetisch bepaald

Mocht je vrouw je eens met de mattenklopper opwachten omdat je een slippertje hebt gemaakt, dan heb je nu een goede smoes. Vreemdgaan blijkt namelijk in de genen te zitten.

Een Zweeds instituut heeft maar liefst 552 tweelingen onderzocht op het gen dat het hersenhormoon vasopressine regelt. Dit hormoon zorgt ervoor dat mensen een band met elkaar kunnen opbouwen.

Uit het onderzoek is gebleken dat mannen met een bepaald variant van dit gen minder vaak een trouwring droegen. De ongelukkigen die wel waren getrouwd, hadden allen te kampen met relatieproblemen. Van de heren die maar liefst twee kopieën van dit gen droegen, had een derde juist een relatiecrisis achter de rug.

Toch gaan schuinsmarcheerders met een defect gen niet direct vrijuit. Je kunt namelijk jezelf aanleren verleidingen te weerstaan. Zo heeft de Canadese psycholoog John Lydon onderzocht hoe mensen met een vaste relatie reageren op een verleiding.

Voor dit onderzoek liet Lydon de proefpersonen foto's zien van het andere geslacht, waarna zij de personen op de foto's een cijfer moesten geven. Uiteraard kregen de lekkerste vrouwen en mooiste mannen de hoogste cijfers. Hierop kregen de slachtoffers dezelfde foto's nogmaals te zien, dit keer met de mededeling dat de persoon op de foto een afspraakje met hen wilde.

Prompt bleek de aantrekkelijke persoon op de foto een stuk minder aantrekkelijk. Zodra de mooie kerel of knappe vrouw op de foto een bedreiging kan vormen voor hun relatie, taaiden de proefpersonen af met de mededeling: "Eigenlijk is de man of vrouw op de foto toch niet zo fantastisch."