30% van gamers betalen niet voor games

Een recent onderzoek van Newzoo heeft aangetoond dat maar liefst dertig procent van alle gamers niet betalen voor hun games. Het gaat hier niet om het downloaden van illegale games, maar om gratis games. Slimme mensen van Newzoo zijn er achtergekomen dat alle gameplatforms, van de PC en consoles tot aan de handhelds, een groep van zo'n dertig procent hebben die niet betalen voor games. In plaats daarvan genieten deze gamers van gratis aanbiedingen zoals demo's op de consoles, spellen voor FaceBook en de lite-versies van applicaties op de iPhone.

Deze groep van dertig procent speelt wel met gekochte games bij vrienden, vooral met multiplayer games. Als je denkt dat dit te maken heeft met de economische crisis dan heb je het deels mis. Volgens Newzoo begon deze trend al voor de crisis, maar door de crisis werd deze groep wel groter. Popcap heeft hier zelfs hun strategie van gemaakt. Al hun games kan je voor een groot gedeelte gratis spelen en dat leidt tot potentiële klanten. Dat het werkt is wel duidelijk aangezien een derde van de omzet van games in Amerika behaald is met online games. Bijna alle online games zijn eerst geprobeerd voor dat men tot aanschaf overging.

Eigenlijk lopen gratis games altijd wel goed. Kijk maar naar games als Doom. In die tijd gingen Freeware en Shareware titels van persoon naar persoon waardoor deze titels op een hoop aandacht konden rekenen. Iedereen had wel een Shareware van Doom op een floppy. Dat heeft de verkopen van de volledige games meer dan goed gedaan.

 

Floppy

Een mooie foto van een floppy om nog even terug te gaan in de tijd.