FOK! televisietip: Transformers

Voor de oudere generatie nostalgie, voor de nieuwe generatie een spectaculaire actiefilm: dat is de verfilming van Transformers, over twee groepen buitenaardse robots die zich als vrachtwagens kunnen vermommen. Vanavond komt Transformers voor het eerst op televisie.

Waar gaat het over?
De Allspark is het belangrijkste voorwerp in het leven van de Transformers. Dit kubusvormige object bevat gigantische krachten, waarmee de Transformers het leven zijn gegeven. Helaas voor de vrede waren dat niet alleen de Autobots, maar ook de Decepticons. Onder leiding van Megatron starten de Decepticons een oorlog met als inzet het bezit van de Allspark om het universum te domineren. Alles escaleert; hun planeet Cybertron gaat ten onder en de Allspark verdwijnt om heel wat jaren later op aarde terecht te komen. Dit jaar komen de Transformers dit te weten en de toekomst van de Aarde lijkt dus alles behalve zeker.

Wat vindt FOK! van Transformers?
Transformers is een onontkenbare Michael Bay-film. Dat kan over het algemeen negatief of positief zijn, maar in dit geval is het toch vooral positief. Verwacht absoluut niet veel subtiliteit wat betreft de actie, humor en verhaallijn; dat is zoals jullie wel weten niet aan Bay besteed. De kennismaking met Sam in het eerste deel van de film speelt zich af als een soort van tienerkomedie. Sam is vooral bezig met te bedenken hoe hij Mikaela kan versieren en Bumblebee probeert hem als een ware Herbie te "helpen". In het overige deel van de film leggen ze het er niet zo duimendik meer boven op, maar de komische invloeden blijven aanwezig. Maar genoeg over de minder belangrijke zaken. Het draait natuurlijk allemaal om de actie, de effects en de weergave van de Transformers. En die is volop aanwezig in misschien wel de beste Michael Bay-film.

Wanneer?
Vanavond om 20.00 uur op RTL4