Astronaut at hond in de ruimte

Zeven jaar geleden ging er voor het eerst een Chinese astronaut de ruimte in. In plaats van met de jongens mee te eten, bleef hij traditioneel, Chinees voedsel eten. Hoog boven de aarde zwevend at Yang Liwei er gewoon hond.

Dit heeft de eerste Chinese astronaut beschreven in zijn boek 'De negen lagen tussen hemel en aarde' dat onlangs is gepubliceerd. Liwei vloog in 2003 mee met de Shenzhou-missie.

"Veel van mijn vrienden zijn nieuwsgierig naar wat we eten en denken dat de astronauten dure delicatessen eten, zoals haaienvinnensoep of abalone", laat de Chinees weten. "Eigenlijk eten we juist heel gewoon." Voor wie hondenvlees niet gewoon genoeg vindt, at de astronaut ook gestoofde kip en gestoomde vis in de ruimte.

Ondanks dat hond in China en hier bij de lokale Chinees veel wordt bereid, staan dierenactivisten op hun achterste poten. "Yang Liwei is een rolmodel voor veel jonge mensen dus, en hij is een van de grootste helden van China", oordeelt Jill Robinson, de oprichter van Animals Asia. In 2008 speelden honden een grote rol bij het redden van vele Chinese aardbevingsslachtoffers. "We hopen dat Yang wil inzien dat honden ook helden zijn."