Twijfels terugbetaling Griekse steun

De topman van Deutsche Bank, Jozef Ackermann, heeft ernstige twijfels of het geld dat aan Griekenland is, en wordt, geleend ooit nog terugkomt. Ackermann zegt in een interview met de Duitse televisiezender ZDF dat voor terugbetaling 'ongelooflijke inspanningen' nodig zijn.

Volgens de topman was de hulp aan Griekenland wel noodzakelijk. Was er niet ingegrepen, dan zou de Griekse crisis geleid hebben tot 'een soort meltdown'. Ook zou de crisis zijn overgeslagen naar andere landen. Toch is Ackermann niet zeker van het feit dat de EU ooit nog een cent terug zal zien. "Ik twijfel of Griekenland ooit in een positie zal verkeren om de noodleningen af te lossen."

Druk op Athene
Om Griekenland te dwingen om de problemen toch nog aan te pakken, zal de druk op het land opgevoerd moeten worden. Alleen dan zal de regering in het Zuid-Europese land de nodige hervormingen doorvoeren. Door de druk op het land op te voeren moet worden voorkomen dat het land zijn schulden moet saneren. Mocht de 110 miljard niet voldoende blijken is schuldsanering alsnog een optie, aldus Ackermann.

Noodpakket
Vorige week heeft de EU haar goedkeuring gegeven aan een steunpakket van 110 miljard euro. 80 miljard daarvan wordt betaald door landen binnen de EU. De overige 30 miljard komt van het IMF. Nederland zal in totaal 5 miljard voor haar rekening moeten nemen, terwijl Duitsland er voor 22 miljard in zit.