Jol: "Sulejmani boekt geen progressie"

Martin Jol is niet te spreken over de geboekte resultaten van Miralem Sulejmani. De Serviër werd in de zomer van 2008 voor een recordbedrag van ruim zestien miljoen euro naar Amsterdam gehaald. Afgelopen seizoen zat de speler meer op de tribune, dan dat hij bij de selectie zat.

"Het is een geweldig talent, maar Miralem boekt nog geen progressie, terwijl ik hem wel lange tijd kansen heb gegeven," was de duidelijke taal van Jol in Voetbal International. "Het is van belang dat je spelers aan uitstraling en rendement laat winnen als trainer. Ze moeten een eigen gezicht krijgen. Dat is bijna iedere speler gelukt, maar bij hem nog niet."

Jol is van mening dat beide facetten vanuit de speler zelf moeten komen. "Ik kan in principe alleen maar helpen. Ik moet keuzes maken als coach. Miki moet met Suárez concurreren. Luis staat op papier aan de zijkant, maar speelt feitelijk als tweede spits. Voor Miralem is dat ook een prima positie. Maar dan moeten we in een kerstboomformatie spelen, wat ik niet ga doen."

Het heeft er dus alle schijn van dat Sulejmani geen kans krijgt bij Ajax, zolang Suárez nog rond loopt. "Beide spelers in de basis is geen optie. Miralem is gekocht als vleugelspeler, maar trekt vaak naar binnen. Vanuit de as is hij het gevaarlijkst, maar Suárez is mijn eerste keus op die plek."