'Homohuwelijk is gevaarlijke dreiging'

Abortus en het homohuwelijk zijn vandaag de dag twee van 'de meest verraderlijke en gevaarlijke' dreigingen in de wereld. Dat heeft Paus Benedictus XVI donderdag in het Portugese Fatima gezegd tegen katholieke opleiders, sociaal werkers en anderen.

Eerder op de dag hield de paus een mis in de Portugese bedevaartsplaats. De mis van de kerkvader vormde het middelpunt van zijn vierdaagse bezoek aan Portugal en vond plaats op de dag dat het precies 93 jaar geleden was dat drie plaatselijke herderskinderen uit Fatima zeiden een Mariavisioen te hebben gehad.

Miljoenen christelijke pelgrims reizen ieder jaar naar Fatima in de hoop genezing te vinden voor hun kwalen. Het Portugese bedevaartsoord heeft eenzelfde aantrekkingskracht als Lourdes in Frankrijk.

Na de mis zegende de paus vierhonderd zieken. Ook bezocht hij het graf van de herderskinderen in de basiliek van het bedevaartsoord, waar hij knielde en bad.

Benedictus is de derde kerkvader die Fatima bezoekt. Eerder gingen paus Paulus VI en Johannes Paulus II hem voor. De laatste werd op 13 mei 1981 op het Sint-Pietersplein in Rome neergeschoten. Hij overleefde de aanslag ternauwernood en geloofde nadien altijd dat het de hand van Maria was die hem die dag redde. Dat zei paus Benedictus woensdag.

De kogel die Johannes Paulus II bijna het leven kostte, vormt nu onderdeel van de kroon van een standbeeld van de heilige maagd dat in Fatima staat.