Aangevallen cartoonist wil lezing nogmaals geven

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die dinsdag werd aangevallen toen hij een lezing gaf op de universiteit van Uppsala, hoopt de kans te krijgen om de lezing, over vrijheid van meningsuiting, nogmaals te geven. Medewerkers van de universiteit twijfelen echter of ze Vilks nog een keer willen uitnodigen.

Getuigen van het incident zeiden dat Vilks in de loop van zijn lezing een film van een Iraanse filmmaker liet zien. De film ging over homoseksualiteit en de islam. Plotseling sprong een jonge man op van zijn stoel op de eerste rij en probeerde zich op Vilks te storten. In eerste instantie dacht Vilks dat hij een kopstoot kreeg van de man, maar later bleek dat hij in botsing was gekomen met een agent in burger die de aanvaller onderschepte en Vilks escorteerde naar een andere ruimte. "Het was de eerste keer dat ik fysiek ben aangevallen", aldus Vilks. "Het was nogal een schok." Vilks hield aan het incident een kapotte bril over.

De cartoonist zei woensdag dat hij zich nu zorgen maakt over de vrijheid van meningsuiting op de oudste en meest prestigieuze universiteit van Zweden. "Wat je nu krijgt is dat een woedende menigte besluit wat er kan worden besproken op de universiteit", aldus Vilks. "Ik ben bereid om nog een keer het podium op te gaan. Dit moet worden gedaan."

Medewerkers van de universiteit twijfelen echter of ze Vilks nog een keer willen uitnodigen. "Het is niet erg waarschijnlijk, gezien de situatie die hier is ontstaan", aldus woordvoerster Anneli Vaara.

Woensdag bleek dat de website van Vilks was gehackt. Op de site, waar normaal een blog staat, stond een bericht dat de site was gehackt. Bovendien waren er links met informatie over de profeet Mohammed geplaatst.