Drie jaar cel voor drugsbaron Charles Z.

Drugsbaron Charles Z. (54) is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie jaar cel voor drugshandel en wapenbezit. Justitie had zeven jaar cel geëist.

De straf viel lager uit omdat Z. werd vrijgesproken van het bezit van 59 kilo amfetamine en xtc-pillen. Bij de veroordeling van Z. hield de rechtbank er onder meer rekening mee dat de 54-jarige al eerder werd veroordeeld voor drugsbezit. "Hij kent het klappen van de zweep. Desondanks neemt hij een nieuwe veroordeling op de koop toe", zei de rechter.

De drugs werden in 2006 aangetroffen bij een inval in de woning van Z. in het Gelderse Zwartebroek. Agenten vonden onder meer tweeduizend kilo hasj. In de zaak staan nog drie verdachten terecht, onder wie de 43-jarige vriendin van Z., Scarlet D. Tegen haar heeft justitie een jaar cel geëist. In de zaak tegen D. wordt woensdag uitspraak gedaan.

Charles Z. staat ook terecht in een nog grotere zaak die draait om grootschalige internationale drugshandel. Wanneer die zaak, het zogenoemde Doomer-onderzoek, inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige autocoureur Z. zich bij de rechtbank moet verantwoorden voor drugshandel. De drugsbaron heeft in de jaren negentig al een celstraf van vijf jaar uitgezeten voor het leiden van een criminele organisatie. In 2005 werd hij ook al eens veroordeeld voor drugshandel. Verder werd hij in dat jaar veroordeeld tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan de staat. Volgens justitie heeft Z. de miljoenen verdiend met zijn criminele praktijken.