Palestijnen: indirect overleg begonnen

De indirecte vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn van start gegaan. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zondag gezegd na overleg tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell.

De komende vier maanden reist Mitchell heen en weer tussen de kantoren van Abbas en van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het is zijn taak de grote meningsverschillen over een toekomstige Palestijnse staat te overbruggen.

Het indirecte overleg is het eerste succesje van de regering van president Barack Obama om verregaande resultaten te boeken in het vredesproces voor het Midden-Oosten. De verwachtingen zijn echter laag en de indirecte gesprekken lijken een stap terug nadat zestien jaar lang, met onderbrekingen, openlijk met elkaar werd overlegd.

Ter voorbereiding van het overleg heeft Mitchell de afgelopen vijf dagen al tweemaal met Netanyahu en driemaal met Abbas gesproken. Een laatste horde werd zaterdag genomen toen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en de Fatah-beweging van Abbas hun goedkeuring gaven.

Vanuit Jeruzalem liet Netanyahu weten dat het wat hem betreft zo vlug mogelijk leidt tot directe gesprekken. "Vrede kan niet met een afstandsbediening worden bereikt", zei hij. "We zijn de buren van de Palestijnen. We mogen er niet van uitgaan dat we beslissingen nemen (...) als we niet bij elkaar in dezelfde kamer zitten."