Menselijk haar ingezet tegen olievlek

Honderdduizenden mensen doneren hun afgeknipte haren aan een Amerikaanse stichting die het gebruikt in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico.

Menselijk haar kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen en is dus goed in te zetten tijdens de opruimwerkzaamheden. Volgens een woordvoerster van de stichting Matter of Trust sturen inmiddels meer dan 370.000 kappers hun overgebleven haar op. Ook doen 100.000 dierenkappers mee, evenals vele schaapscheerders. Sinds vrijdag komt in de pakhuizen van de stichting dagelijks 204.000 kilogram haar en vacht binnen.

De haren worden in panty's gestopt en vervolgens ingezet op de vervuilde kust van Louisiana. De olie die op zee drijft kan er niet mee verwijderd worden. De zelfgemaakte oliezuigende versperringen moeten het tekort aan synthetische materialen opvangen.

De synthetische versie is effectiever, deze kan wel tot vijftien keer het eigen gewicht opnemen, maar de productie ligt te laag om een ramp van deze omvang aan te kunnen.