Olieprijs sluit lager

De olieprijs verloor vrijdag voor de vierde dag op rij veel terrein en belandde gedurende de dag op de laagste stand in 11 weken. Het banenrapport dat vrijdagmiddag werd gepubliceerd verhinderde een stijging van de olieprijs. Hoewel er in april 290.000 banen bijkwamen - de sterkste stijging in vier jaar - steeg de werkloosheid van 9,7 procent naar 9,9 procent.

Mike Fitzpatrick, vice president bij MF Global, geeft aan dat de extra banen in de VS een 'druppel in de zee' zijn nu de werkloosheid oploopt.

Hij benadrukt dat 'mensen geen geld hebben. Ze betalen hun schuld af, en geven niet uit.' Dit betekent volgens Fitzpatrick dat de vraag naar benzine en diesel nog niet aantrekt. Hij voorziet een daling van de olieprijs onder 70 dollar.

Donderdag verloor de olieprijs ook al ruim en vrijdag werd dat dieptepunt doorbroken. De daling van donderdag werd veroorzaakt door de grootste daling ooit in de Dow Jones index. Die daling werd overigens geholpen door een verkeerd uitgevoerde opdracht van een handelaar.

Maandag bereikte de olieprijs nog de hoogste stand sinds 8 oktober 2008 op 87,15 dollar.

Oliehandelaren gaven vrijdag aan dat de daling van donderdag maakt dat de olieprijs verder kan dalen. Een daling onder 70 dollar behoort tot de mogelijkheden. Zo'n stand werd voor het laatst begin februari bereikt.

Jim Ritterbusch, president van Ritterbusch and Associates, denkt dat de daling van de olieprijs kan doorzetten. Hij trekt de vergelijking met de 20 procent daling in olieprijzen gedurende de periode midden juni - midden juli vorig jaar.

De junifuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,0 dollar lager op 75,11 dollar.