Cohen wil einde aan schaalvergroting

De PvdA wil een einde maken aan schaalvergroting en privatisering in onder meer de zorg en het onderwijs. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen vrijdagavond gezegd in een lezing in Heerlen.

Zorginstellingen, scholen en woningcorporaties zijn steeds groter geworden en steeds meer als bedrijven gaan functioneren. Daardoor zijn ze 'steeds meer organisaties vóór de mensen in plaats van ván de mensen geworden', zei Cohen.

Overigens heeft ook de PvdA daaraan bijgedragen, onder meer in de paarse kabinetten uit de jaren negentig. Cohen wil nu 'lessen trekken uit het recente verleden', zo zei hij. Het neoliberalisme is volgens hem 'ontspoord'.

De politiek moet weer de baas worden over de publieke sector, vindt Cohen. Verder wil hij mensen zelf meer invloed geven. Zo moeten ouders en docenten meer zeggenschap over scholen krijgen.

Cohen zei verder dat de verschillen tussen rijk en arm te groot zijn geworden. "Het inkomen van de grootverdieners in Nederland groeit twee keer zo snel als dat van de gewone, hardwerkende Nederlander."

Tenslotte bepleitte Cohen voorzichtigheid bij bezuinigingen op de verzorgingsstaat. Hij wil niet 'roekeloos snijden', maar 'verstandig en eerlijk hervormen'.