Referendum over grondwetswijzigingen Turkije

Het Turkse parlement heeft vrijdag een reeks grondwetswijzigingen aangenomen. Omdat er geen tweederde meerderheid werd behaald, waardoor de wijzigingen meteen hadden kunnen worden doorgevoerd, worden de amendementen nu aan de Turkse bevolking voorgelegd via een referendum. Waarschijnlijk zal het referendum deze zomer worden gehouden.

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat de grondwetswijzigingen de democratie versterken en de rechten van vrouwen en kinderen uitbreiden. Bovendien wordt het recht op privacy in de wet verankerd en krijgen ambtenaren het recht om cao-onderhandelingen te voeren, weliswaar zonder het recht om te staken.

De Turkse oppositiepartijen zijn tegen de wijzigingen. Volgens hen wordt door andere voorgestelde maatregelen de macht van de rechters uitgedund en wordt de macht van de op islamitische leest geschoeide regering vergroot ten koste van de overwegend seculiere rechterlijke macht. De seculiere Republikeinse Volkspartij zwoer de hervormingen voor de rechtbank te zullen aanvechten.

Het seculiere establishment, dat gesteund wordt door het leger en de rechterlijke macht, beschuldigt de partij van Erdogan al lange tijd van pogingen Turkije te veranderen in een islamitische staat. Een beschuldiging die Erdogan ontkent.

Een van de voorgestelde wijzigingen is het aantal rechters aan het Constitutionele Hof van elf naar zeventien te verhogen. Het parlement zou het recht krijgen drie van de rechters te benoemen. Het ledenaantal van een raad die toezicht houdt op aanklagers en rechters moet eveneens worden vergroot, van zeven naar 21, waarbij vier van de leden door de president moeten worden benoemd.

Als de bevolking de grondwetswijzigingen goedkeurt worden personen -ook militairen- die verdacht worden van misdaden tegen de staat door een civiele rechtbank berecht.