Zaak bewaarplicht naar Europese rechter

De Hoge Raad in Ierland heeft een zaak over de Europese bewaarplicht van telecommunicatiegegevens doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Afgelopen maart oordeelde het Duitse hof nog dat de opslag van deze gegevens ongrondwettelijk is. Dit gebeurde eerder ook in Roemenië en Hongarije. Echter is er op Europees niveau nog geen gerechtelijke uitspraak geweest over dit onderwerp.

Voor alle burgers
De rechtsgang van de Ierse digitale-burgerrechtenbeweging Digital Rights Ireland (DRI) begon al in 2008. Toen ging DRI naar de rechter om te vragen of deze kwestie kon worden voorgelegd aan het Europese Hof. De Hoge Raad in Ierland heeft nu uiteindelijk besloten dat DRI een zaak mag beginnen uit naam van alle burgers in Ierland en niet exclusief voor de beweging zelf. Tevens heeft de rechter besloten dat de staat alle juridische kosten moet vergoeden als de organisatie de zaak verliest.

Burgerrechten
Het Europese Hof zal nu moeten oordelen in hoeverre de rechten van de burgers, zoals het recht op privacy, in het geding zijn met deze EU richtlijn. Wanneer de rechter vindt dat dit inderdaad het geval is, zal de bewaarplicht moeten worden herzien.