Rechter akkoord met drooglegging Rotterdam

De rechter heeft geen bezwaar tegen de drooglegging van delen van Rotterdam rond de bekerfinale donderdag in de stad. Horecaondernemers vonden de veiligheidsmaatregel overdreven en hoopten dat de rechter er korte metten mee zou maken. Ze betoogden dat ze nodeloos inkomsten derven door de maatregel van de gemeente.

In het centrum van Rotterdam en in de omgeving van het stadion van Feyenoord mag vanaf 14.00 uur tot middernacht geen alcohol worden geschonken. Volgens voorzitter Frank Roolaart van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is dat onzin omdat Ajax geen supporters meeneemt naar de finale en een eventuele huldiging niet in het centrum, maar in het stadion plaatsvindt.

De ondernemers reageren teleurgesteld op de uitspraak van de rechter in het kort geding. "De rechter vond wel dat er nauwelijks rekening is gehouden met de belangen van de ondernemers, maar zei dat we daarvoor een bezwaarschrift kunnen indienen. Het is jammer dat de drooglegging niet is beperkt, want nu worden ook restaurants getroffen", zei Roolaart na de uitspraak.

Volgens de rechter was een besluit om restaurants te ontzien niet mogelijk, omdat de ondernemers daar niet om hadden gevraagd. "In het bestuursrecht is de rechter terughoudend in zijn beslissingen. Het is niet de bedoeling maatregelen uit eigen beweging aan te passen. Er was alleen gevraagd om de drooglegging geheel te schrappen, maar dat gaat te ver", licht een persrechter toe.

De ondernemers zullen nog in overleg gaan met de gemeente om afspraken te maken over een beperktere variant van de maatregel wanneer de gemeente opnieuw een drooglegging wil. De meeste horecagelegenheden in het betreffende gebied zullen de deuren gesloten houden. Hoe groot de schade is voor de horecaondernemers is niet bekend.