Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep

Zo'n 25 mensen herdenken donderdag dat Pim Fortuyn acht jaar geleden werd doodgeschoten. De vaste groep Fortuyn-aanhangers gaat met een bus langs de begraafplaats in Driehuis en het mediapark in Hilversum, waar hij werd vermoord. De herdenkingsrit begint en eindigt bij het huis van Fortuyn in Rotterdam, zegt een woordvoerder van de organisatie.

Na de busrit vindt een stille tocht plaats vanaf het 'Palazzo di Pietro' aan het G. W. Burgerplein. Bij het standbeeld van Fortuyn aan de Korte Hoogstraat worden toespraken gehouden en bloemen gelegd. Vorig jaar kwamen op de minuut stilte aan het eind van de stille tocht bij het beeld zo'n honderdvijftig mensen af.

Pim Fortuyn werd doodgeschoten na een radio-optreden in Hilversum. Volkert van der G. werd kort daarna aangehouden in de buurt en zit een straf van achttien jaar cel uit voor de moord.

Een uitzending van BNN over een verondersteld moordcomplot waarvan Fortuyn het slachtoffer werd, is woensdag bekeken door 524.000 mensen. Daarmee stond het op de 25e plek van de best bekeken programma's van de avond.

Volgens de Stichting Beeld van Pim bevatte de theorieën die in de uitzending aan bod kwamen weinig nieuws. "Wij wisten al lang dat er een sluipschutter moet zijn geweest. En dat het hek niet openging bij het mediapark waardoor de ambulance er niet op tijd in kon was ook geen toeval", zegt de woordvoerder.

Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep
Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep (Foto: Novum)