Nederlander filmde bomauto Times Square

Een Nederlandse toerist heeft zaterdag op Times Square in New York de bomauto gefilmd die daar door Faisal Shahzad was achtergelaten. De 58-jarige Lex van der Breggen uit Ouderkerk aan de Amstel stond op nog geen dertig meter afstand tijdens de mislukte aanslag. Hij heeft het beeldmateriaal afgestaan aan de FBI.

Van der Breggen was op het bekende plein aan het filmen toen hij de auto zonder nummerplaten in de gaten kreeg, zegt hij in De Telegraaf. Terwijl de camera draaide, hoorde hij een doffe knal en zag hij een felle flits. "Ik besefte me pas later dat ik aan een aanslag was ontsnapt."

De toerist die van plan was met zijn vrouw en zoon naar een musical te gaan, zocht contact met Amerikaanse media en met de FBI. Hij deed zijn verhaal voor verschillende Amerikaanse tv-zenders. De FBI nam de beelden in beslag en zette zelfs hun hotelkamers af. De vakantiegangers zijn woensdag teruggekeerd in Nederland.

De in Pakistan geboren Amerikaan Faisal Shahzad heeft bekend de bomauto te hebben geplaatst en volgde eerder een terroristische training in Pakistan. Hij wordt verdacht van terrorisme en bezit van massavernietigingswapens.