Grote schoonmaak gevangenis Curaçao

De Bon Futuro-gevangenis op Curaçao zal in juni volledig worden doorgelicht. Zowel de cellen, de keuken als alle kantoren worden onderzocht op wapens, drugs en andere niet toegestane spullen zoals telefoons.

De actie vindt plaats met Nederlandse steun en is onderdeel van een driejarig plan om de gevangenis te verbeteren. De Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba noemt de zorgvuldig geplande schoonmaakactie een mijlpaal, waarna verder gewerkt kan worden aan de verbetering van de gevangenis met meer controle.

Ook de resocialisatie van de ongeveer tweehonderd jeugdige gevangenen staat op de agenda. In de Bon Futuro gevangenis bevinden zich ruim zeshonderd gevangenen. De gevangenen zijn ingelicht over de actie en kunnen voorafgaand aan de schoonmaak illegale spullen inleveren. Na de actie zullen strengere regels gelden.

Omdat de gevangenen tijdens de schoonmaakactie worden beperkt in het ontvangen van bezoek en hun dagelijkse activiteiten, mogen ze in ruil daarvoor gezamenlijk in de sportzaal de wedstrijden van het WK Voetbal 2010 bekijken, zo kondigde de minister woensdag aan.