Politie knipt protesterende Molukkers los

De zes Molukse jongeren die zich woensdagochtend in Den Haag hadden vastgeketend aan de Indonesische ambassade zijn losgeknipt en aangehouden. Zes andere Molukkers zijn weggestuurd.

Bij de actie hebben de Molukkers zich volgens de politie niet actief verzet. "Ze gaven aan dat ze prima overweg kunnen met de politie, maar dat ze wel een punt willen maken", zegt een woordvoerder. "Toen we ze een paar keer hadden gevorderd weg te gaan, hebben we ze rond 13.30 uur losgemaakt."

De betogers hadden aangekondigd dat het lastig wordt om hen te verwijderen. Ze hadden hun armen rond 10.30 uur met handboeien in een buis gestopt. Deze zogenoemde lock-ons worden ook gebruikt door krakers en linkse actiegroepen. "Maar wij doen dit ook niet voor het eerst", zegt de politiewoordvoerder. "Wij hebben hier het geschikte gereedschap voor."

De jongeren vroegen aandacht voor Molukse gewetensgevangenen die in Indonesië vastzitten. De actie werd gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel. Naast de vastgeketende Molukkers stonden bij het hek zes anderen met spandoeken. Degene die zich uitgaf als organisator van de actie kreeg een proces-verbaal. "Hij had de actie niet aangemeld en dat had wel moeten gebeuren", zegt de politiewoordvoerder.

Bij bevrijdingsfestivals door het hele land flyeren Molukse jongeren woensdag om aandacht voor de gevangenen te vragen. De actie wordt gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel. Een deel van de Molukkers in Nederland voert een onafhankelijkheidsstrijd en wil zich losweken van Indonesië.