'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?'

Met de vraag 'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?' kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor het jaarthema 2010 een andere vorm dan voorgaande jaren. In plaats van zelf op zoek te gaan naar antwoorden, vraagt het Nationaal Comité mensen om hun voorwaarden voor vrijheid te formuleren. Voorwaarden voor vrijheid waar iedereen op deze wereld recht op heeft. Door dit jaar uitsluitend op zoek te gaan naar de voorwaarden voor vrijheid wil het Nationaal Comité een basis leggen voor het thema 'vrijheid wereldwijd' van de komende vijf jaar.

Ook in eigen land is vrijheid toch vaak minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Velen immers voelen zich onzeker. Zij hebben het gevoel dat ze niet of nauwelijks greep hebben op de wereld om hen heen. Niet op de bureaucratie die ze als verstikkend ervaren, niet op de politiek waar ze vaak weinig vertrouwen in hebben en al helemaal niet op de grillen van de economie en het bedrijfsleven. Alle reden dus om onze vrijheid nog eens grondig te doordenken. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd en in eigen land daadwerkelijk dichterbij te brengen?

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden ook de bevrijdingsfestivals georganiseerd om te vieren dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd. Op deze festivals is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. Bezoekers worden bovendien uitgedaagd zelf aan de slag te gaan met het thema en antwoorden te formuleren op de vraag "Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen?"