Interview met Marcel Oerlemans

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Vorige keer was Sergio Ommel aan de beurt. Ditmaal stelden we de vragen aan Marcel Oerlemans.

Naam: Marcel Oerlemans
Positie: Aanvaller
Clubs Nederland: Haarlem, Telstar
Clubs Buitenland: Braunau SV (Oostenrijk), Admira Wacker Mödling (Oostenrijk), FRAM Reykjavik (IJsland), SV Ried (Oostenrijk)

1. Wat heeft je er toe bewogen om de overstap te maken naar de Oostenrijkse voetbalcompetitie?

"Mijn toenmalige manager heeft een stage geregeld voor mij in Wenen. Nadat ik twee weken op proef ben geweest en Braunau mij toen wou, heb ik besloten om de aanbieding te accepteren."

2. Wat zijn de verschillen tussen het Nederlandse en Oostenrijkse voetbal?

"Net Nederlandse voetbal is tactisch en technisch beter. Het Oostenrijkse voetbal heeft meer met fysiek en loopvermogen te maken."

3. Je heb ook nog een tijdje gespeeld bij FRAM Reykjavik, waarom de keuze om naar Ijsland te verkassen?

"Mijn keuze om naar FRAM te gaan had alles te maken met een blessure die ik in Engeland had opgelopen. Ik was een half jaar geblesseerd en toen ik weer helemaal fit wrd, was de competitie afgelopen. In IJsland is er tijdens de zomerstop juist competitie en om helemaal fit te worden heb ik besloten om daar te spelen."

4. Met welke Nederlandse club kunnen we FRAM Reykjavik vergelijken?

"Ik denk dat je FRAM met een middenmoter uit de eerste divisie kunt vergelijken."

5. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van je buitenlandse avonturen?

"Hoogtepunten; Twee keer kampioen, één keer topscorer in de Eerste divisie en één keer derde in de Eredivisie. Verder voor de rest altijd clubtopscorer in Oostenrijk. Ik ben met een club nooit gedegradeerd, terwijl ik altijd bij degradatiekandidaten speelde in de Eredivisie van Oostenrijk. Dieptepunt is dat ik bij verschillende belangrijke stages geblesseerd raakte."

6. Ben je in het dagelijks leven nog actief in de voetbalwereld?

"Ja, ik ben nog actief in de voetbalwreld. Op dit moment heb ik een eigen voetbalschool waar Braziliaanse talenten van verschillende BVO's trainen en zich voorbereiden voor verschillende BVO's in Europa. Verder heeft de voetbalschool ook een tak voor de jonge talenten vanaf zes jaar."

7. Adviseer jij jonge spelers om vroegtijdig het avontuur te zoeken in het buitenland?

"Ik denk dat het per spelers verschillend is. Een buitenlands avontuur is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als buitenlandse speler wordt er extra op je gelet, je moet presteren anders ben je snel uitgevoetbald. Belangrijk is dat je naar een land gaat, waar je de taal een beetje kunt spreken. Maar het belangrijkste blijft welke prestatie je legt op de mat! Ben je al een persoonlijkheid op jonge leeftijd en overtuigd van je kwaliteiten, dan zou ik zeker naar het buitenland gaan. Het is een bijzondere ervaring!"