Onruststoker Dam langer vast, motief onbekend

De man die tijdens de Dodenherdenking op de Dam een chaos veroorzaakte door te gaan schreeuwen, blijft zeker tot vrijdag in de cel. De man zou rond 11.00 uur vrijkomen omdat hij op verdenking van ordeverstoring niet langer vastgehouden kon worden. Justitie verdenkt hem nu echter ook van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De 39-jarige verdachte heeft geen verklaring afgelegd. Het motief van de man is daardoor nog altijd onbekend. De politie hoopt daar meer over te weten te komen door onder meer getuigenverklaringen. Verder wordt nog onderzoek gedaan naar de psychische toestand van de verdachte en naar zijn persoonlijke omstandigheden.

De politie heeft vastgesteld dat het om een bekende van de politie gaat. Hij is eerder onder meer veroordeeld voor diefstallen en gewelds- en drugsdelicten.

De man zorgde halverwege de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op de Dam voor paniek toen hij begon te prevelen en daarna langdurig met opgeheven armen stond te schreeuwen. Hij werd direct aangehouden voor ordeverstoring door aanwezige agenten. Hij maakte toen een verwarde indruk.

Door het incident brak paniek uit en begon het publiek te rennen en te duwen. Tientallen mensen raakten in de verdrukking. Volgens de GGD in Amsterdam raakten in totaal 63 mensen gewond, maar vielen de verwondingen over het algemeen mee. Het gaat vooral om schaafwonden, verzwikkingen en botbreuken.

Volgens justitie hebben in ieder geval meerdere mensen ernstige botbreuken opgelopen. De aard van het letsel van de slachtoffers wordt nog onderzocht en kan mogelijk van belang zijn bij het formuleren van de aanklacht tegen de man.

Er werd ook een tweede man aangehouden, maar die is vrijgelaten omdat hij er niets mee te maken bleek te hebben. Hij had een koffertje bij zich, maar daar zaten geen gevaarlijke of verdachte spullen in.